Hoe behandel je een eiken vloer

Hoe behandel je een eiken vloer?

Er gaat eigenlijk niets boven een authentieke eiken vloer. Vele huishoudens hebben dan ook zo’n vloer in hun huis gelegd omdat het een stijlvolle uitstraling heeft. Het handige van een eiken vloer is dat het vrijwel in elk interieur en huis goed toepasbaar is. Er is veel keuze in verschillende soorten eikenvloeren en zo is er voor elke smaak een eikenvloer naar keuze. Alhoewel een vloer als deze prachtig is, moet hij ook goed onderhouden worden om de levensduur te verlengen. Hoe je een eiken vloer goed behandeld zul je lezen in dit artikel.

Een geoliede eiken vloer

Wanneer je eiken vloer uit Helmond geolied is betekent dat dat er een beschermlaag over de vloer is aangebracht. De olie trekt in het hout waardoor er geen viezigheid of vlekken in de vloer kunnen trekken. Dit is enorm handig maar vraagt wel een bepaald onderhoud. Het liefst moet de geoliede vloer één keer per week gereinigd worden met een onderhoudszeep. Deze zeep zorgt ervoor dat de vloer schoon wordt maar ook dat er een extra beschermlaag tegen nieuw vuil en water wordt aangebracht. Deze zeep zorgt dus voor de reiniging maar ook voor de bescherming, dit is dus perfect voor een eikenvloer. Om er zeker van te zijn dat de vloer mooi blijft moet je een vloer als deze ook weer in te laten oliën na een bepaalde tijd. Zo blijft de vloer extra mooi.

Een geschuurde eiken vloer

Een eikenvloer kan ook een geschuurde afwerking hebben. Deze vloer is minder ruw en wordt wat mooier afgewerkt. Het zorgt voor een hele neutrale basis voor je woonruimte waardoor het interieur niet wegvalt in je vloer. Een vloer als deze kan worden onderhouden voor professionals, die schuren de vloer na enige tijd weer wat gladder. Het wordt niet aangeraden dit zelf te doen aangezien hier speciale machines voor nodig zijn. Verder wordt het aangeraden om deze vloer goed te stofzuigen en na enige tijd te dweilen met milde zeep.

Een geborstelde eiken vloer

Een geborstelde eiken vloer van Trendvloeren.nl heeft een minder afgewerkte finish als een geschuurde vloer. Dit komt omdat het hout niet glad is geschuurd. Hier heb je een meer robuustere uitstraling, zowel voor het oog als de aanraking. Om deze vloer te onderhouden heb je een speciale borstel nodig. Dit wordt ook niet aangeraden om zelf te doen omdat je hier veel ervaring voor nodig hebt.

Algemene reiniging voor alle eiken vloeren

Om een eiken houten vloer te reinigen heb je een emmer met 5 liter warm water, een draadjes dweil en schoonmaakmiddel nodig. De vloer moet niet enorm nat maar vochtig gedweild worden. Ververs het vieze water wanneer dit nodig is en laat de vloer goed drogen voordat u er weer op gaat lopen. Dit voorkomt dat je de vloer onnodig weer vies maakt. Als de vloer droog is kan er weer op gelopen worden.