snoeien van een taxushaag

Het snoeien van een taxushaag

Een taxus is een prachtige haagplant en wordt veel gebruikt in tuinen. Het is een conifeerhaag en hij wordt ook wel de venijnboom genoemd. De taxus is een groene plant die gemakkelijk te verzorgen is doordat hij winterhard is. Dat betekent dat de haag zijn coniferen niet zal verliezen. Wat wel belangrijk is bij deze plant is om hem goed te snoeien. In dit artikel zal precies uitgelegd worden wanneer je de taxus zou moeten snoeien en hoe je dit het beste kan doen.

Waarom een taxushaag snoeien?

De taxushaag groeit enorm langzaam maar heeft wel snoeibeurten nodig om goed te kunnen blijven groeien. Dit is de reden waarom je een taxushaag wel moet snoeien.

Wanneer moet je een taxus snoeien?

Een taxus moet één keer per jaar gesnoeid worden. Het snoeien kan het beste in mei, juni, augustus of september doen. Wanneer je taxus in augustus laat snoeien groeit hij in het voorjaar weer terug. Wanneer je de taxus tot aan de stam tak wil terug snoeien zul je moeten wachten tot de wintermaanden aangezien de takken dan genoeg kunnen herstellen. Het mag echter niet vriezen anders zal de taxus dood gaan. Het duurt grofweg twee jaar voordat de taxus weer terug gegroeid is.

Hoe snoei je een taxus?

Een taxus snoei je bovenaan wat smaller en zodra je naar beneden gaat weer wat breder, in een lichte piramide vorm. Dit doe je zodat het zonlicht ook aan de onderkant van de haag kan komen. Een haag recht snoeien kan enorm lastig zijn, en al helemaal wanneer je een perfectionist bent. Een trucje hiervoor is het gebruiken van een koord en twee palen waardoor je het koord strak kan spannen langs de heg. Bij het snoeien weet je dan precies hoe diep je kan gaan.

Wat voor snoeischaar is handig om te gebruiken?

Een handschaar is gemakkelijk mee om te gaan en is ook praktisch genoeg om een taxus te snoeien. Zeker voor het vorm snoeien is hiervoor gemakkelijker. Het is handig om een snoeischaar aan te schaffen die niet te lastig in de hand ligt en die niet al te zwaar is. Zo voorkom je dat een te zware klus wordt.
Wanneer je een grote taxushaag hebt is het toch misschien handiger om een elektrische of benzine heggenschaar aan te schaffen. Deze apparaten kunnen echter aardig zwaar zijn dus houdt hier rekening mee voordat je een heggenschaar aanschaft.

De coniferen van een taxus zijn erg giftig dus let hier zeker mee op wanneer er dieren of kinderen rondlopen terwijl je aan het snoeien bent. Na het snoeien is het dan ook erg handig om het snoeiafval niet in de buurt weg maar dek deze plek af of breng het gelijk naar de stort.

Bekijk ook: Tuinmeubels aanbod en ervaringen