Het annuleren van de koop van een huis

Het annuleren van de koop van een huis

Je dacht op je zoektocht naar een woning eindelijk je paradijs te hebben gevonden. Echter wil je om bepaalde redenen toch van de koop af zien. Waardoor annuleren koop huis zo snel mogelijk geregeld dient te worden. Kan dat wel? En hoe werkt dat precies?

In dit artikel gaan wij je daar meer over vertellen, zodat je er hopelijk nog een beetje van mag opsteken. 

Wat is de wettelijke bedenktijd?

Annuleren koop woning, is een proces wat tijdig dient te worden aangepakt. Omdat je te maken hebt met de zogeheten: ‘Wettelijke bedenktijd’. Dat houdt in: dat je binnen een tijdsbestek van 3-dagen moet laten weten, dat je toch van de koop wilt afzien. En dat gaat in vanaf het moment, dat de koopovereenkomst, is ondertekent.

Het is dan wel zo, dat van deze drie dagen er minimaal twee werkdagen moeten zijn, dus feestdagen en weekenden mag je hier van afhalen. Met als resultaat: dat de wettelijke bedenktijd wel eens langer kan uitpakken.

Maar wat gebeurt wanneer je te laat bent? Het is zeker kosteloos, maar wanneer je te laat bent. Krijg je een boete opgelegd, dat is 10% van de koopsom. Dus wees tijdig wanneer koop wil ontbinden. En let altijd goed op de ontbindende voorwaarden koopakte. Het is verstandig om die vooraf door de notaris te laten opstellen.

Hoe pak je annuleren koop huis aan?

Het aanpakken van annuleren koop woning, is eigenlijk vrij eenvoudig. De eerste stap, is het contact op nemen met de notaris. Waar je aangeeft, dat je een beroep wil doen op je wettelijke bedenktijd. Of misschien wel op de ontbindende voorwaarden, die zijn gesteld.

Belangrijk, hierin is dat je voldoende bewijs aanlevert waarom je een beroep doet op de ontbindende voorwaarden. Zodat het weer kan worden geverifieerd door de notaris. Waardoor hopelijk zondig enige moeite het koopcontract kan worden beëindigd.