creditcard invloed op hypotheek

Heeft mijn creditcard invloed op de hoogte van de hypotheek?

Wanneer je van plan bent om een prachtige (nieuwe) woning te kopen, is het verstandig om na te gaan wat je allemaal op financieel gebied moet regelen. Het grootste deel van de Nederlanders moet een hypotheek aanvragen om een huis te kunnen kopen. Een hypotheek krijg je niet zomaar; daar gaan veel checks aan vooraf. Zoals je misschien wel weet heeft een eventuele studieschuld bij DUO veel invloed op het krijgen van een hypotheek. Er zijn nog meer dingen waar je op moet letten. Hoe zit het eigenlijk met het hebben van een creditcard voor de aanvraag van een hypotheek? In dit artikel lees je er alles over.

Creditcard bij aanvragen hypotheek: dit moet je weten

Beschik je over een creditcard en wil je graag een hypotheek aanvragen om een huis te kopen? Dan is het goed om te weten dat een creditcard zeker van invloed kan zijn op de hoogte van de hypotheek die je maximaal kunt krijgen. Hoe dit precies werkt? Heel simpel: bij een creditcard waarbij de kredietfaciliteit, oftewel gespreid betalen, is geactiveerd, heeft het BKR (Bureau Krediet Registratie) je creditcard als lening geregistreerd.

Leningen zijn niet goed voor het aanvragen van een hypotheek. Een huis kopen wil je immers met de hoogst haalbare hypotheek. Maak je geen gebruik van de kredietfaciliteit en kun je de functie uitzetten? Doe dat dan: wanneer deze functie uit staat, heeft je creditcard geen invloed op de hoogte van je hypotheek. Mocht je betalingsachterstanden hebben dan geldt dit natuurlijk niet.

Berekening hypotheeklasten met creditcard

Wanneer je hypotheeklasten worden berekend, wordt er altijd gekeken naar het opnamelimiet van je creditcard wat je maandelijks hebt. Je maximale hypotheeklast wordt met 2% van het bestedingslimiet van je creditcard verlaagd. Dat heeft uiteindelijk ook een bepaalde invloed op hoe hoog de hypotheek is die je kunt aanvragen. Heb je bijvoorbeeld een bestedingsruimte van 6000 euro? Dan is 2% daarvan, € 120, het bedrag dat je minder aan je hypotheek kunt besteden. Er zijn nog veel meer rekensommetjes op te noemen waaruit blijkt dat het hebben van een creditcard op die manier van invloed is op de hoogte van je hypotheek.

Maar er is goed nieuws: in de meeste gevallen kun je de kredietfaciliteit op je creditcard uitzetten. Er zijn echter enkele creditcards waarbij dit niet mogelijk is. Mocht je de zekerheid van een zo hoog mogelijke hypotheek willen dan is het aan te raden om je creditcard in zo’n geval op te zeggen. Het is zonde om daardoor een lagere hypotheek te krijgen voor het kopen van een woning. Zorg er ook altijd voor dat alle schulden en leningen zijn afbetaald voordat je überhaupt nadenkt over het kopen van een woning en het aanvragen van een hypotheek. Pas dan is de kans het grootst dat je een goede hypotheek kunt krijgen. Natuurlijk wordt er ook nog altijd naar het inkomen gekeken, maar dat is een ander verhaal. Verdiep je altijd goed in voordat je begint met wegdromen op Funda, zodat je vervolgens écht goed op zoek kunt gaan naar je droomhuis.