Gezinsuitbreiding maar geen nieuwe woning

Gezinsuitbreiding maar geen nieuwe woning?

Gefeliciteerd, jullie zijn zwanger! Misschien voor de eerste keer, of misschien wel voor de tweede of derde keer. Toch zitten jullie goed in jullie huidige huis, al wordt het met een kleine erbij wel een beetje krap. Wat ga je dan doen?

Een kleine onderweg is leuk, maar ook spannend. Het is belangrijk dat je even goed kritisch naar je huis kijkt en beoordeelt of deze wel geschikt is voor de gezinsuitbreiding. Vraag aan jezelf of je genoeg slaapkamers hebt en of er wel voldoende ruimte is voor een extra kindje is. Is dit niet het geval? Dan heb je grofweg twee opties.

Verhuizen of een aanbouw?

Wanneer je gezin groter wordt, kan het handig zijn om te verhuizen. Je wilt graag een grotere woning waar jullie samen in kunnen groeien en door te verhuizen kun je op zoek naar een woning die voldoet aan al jullie eisen. Je zou zelfs voor een woning kunnen kiezen met nóg een extra slaapkamer, zodat je een extra leefruimte hebt. 

Misschien ben je wel hartstikke tevreden met je huidige huis, of is het huis helemaal niet zo veel te klein. Een aan- of opbouw kan dan al een goede uitweg bieden. Hieronder sommen we even de voor- en nadelen van zowel het verhuizen als het bouwen van een aan- of opbouw voor je op.

Waarom een aanbouw?

Wanneer je nog tevreden bent met je huis, of geen zin hebt in al dat gedoe van het verhuizen is een op- of aanbouw een goede optie. Je kunt een aanbouw zo groot en uitgebreid maken als je zelf wilt. Het voordeel van een aanbouw is dat je niet door het hele verhuizingsproces hoeft te gaan en dat een aanbouw een stuk goedkoper is dan verhuizen. Wil je weten hoeveel een aanbouw ongeveer zou kosten? Bekijk dan hier de kosten van je aanbouw

Als je een aanbouw laat bouwen, moet je er wel rekening mee houden dat je eigenlijk gewoon een verbouwing in gaat. Je zult een tijdje last hebben van geluid en ook met de troep van een verbouwing zitten. Als je echter goede, professionele vakmensen inhuurt, worden alle problemen je uit handen genomen en wordt alles goed geregeld.

Waarom verhuizen?

Je kunt er ook voor kiezen om te gaan verhuizen. Je hebt dan natuurlijk veel meer keus in het uitbreiden van je huis en in hoe groot je toekomstige woning moet gaan worden. Bekijk, samen met een makelaar, de mogelijkheden en ga eens op pad om te zien wat binnen jullie budget valt. 

Een verhuizing betekent ook veel werk dat erbij komt kijken, zelfs als je een makelaar inhuurt om een hele hoop zaken te regelen. Zo moet je in eerste instantie natuurlijk een huis vinden dat je mooi vindt en vervolgens moet je alles inpakken, naar het nieuwe huis vervoeren en daar weer uitpakken. Veel werk voor als je in verwachting bent van een kindje.