veilige lichtkoepel

Geniet ten volle van het daglicht met een veilige lichtkoepel!

Het grote nadeel van een plat dak is de schaarse lichtinval. Een lichtkoepel, ook wel dakkoepel of lichtstraat genoemd, is hier de oplossing voor. Eventuele donkere ruimtes in je woning kunnen met een koepel makkelijk verlicht en verlucht worden.

Materiaalkeuze

Bij de materiaalkeuze van een dakkoepel heb je drie opties: glas, hybride of kunststof.
Een glazen koepel zorgt maximale lichtinval en isolatie. Kies je voor (drie)dubbel glas, dan heb je meteen een heel veilige oplossing in handen. Kunststof koepels zijn zeer sterke koepels. Je hebt hierbij de keuze uit heldere of opalen lichtkoepels. Een heldere koepel laat meer licht door, terwijl de opalen lichtstraat dan weer meer warmte weert. Hybride koepels bestaan tenslotte uit een combinatie van glas en kunststof. Ze brengen zo de verschillende voordelen van beide materialen samen.

Extra ventilatie

Zoals al eerder vernoemd, is lichtinval het hoofddoel van een dakkoepel. Verder worden de koepels echter ook vaak gebruikt om te ventileren of verluchten. In een badkamer is een ventilerende lichtkoepel heel handig om warme lucht af te voeren en zo condensvorming te voorkomen. Ook in een keuken wordt vaak gekozen voor een koepel die geopend kan worden. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je hele woning met vieze frituurlucht gevuld wordt.
Een lichtstraat wordt ook vaak als uitvalsweg naar het dak of dakterras gebruikt. In combinatie met een ladder of een trap kan het dak makkelijk via de koepel worden betreden. Het voordeel van een dakkoepel, in tegenstelling tot een dakluik, is de verspreiding van extra daglicht in het trappenhuis of in de gang.

Veiligheid en isolatie

Bij de aankoop van lichtkoepels moet je op enkele zaken letten. Ten eerste moeten de koepels natuurlijk veilig zijn. Kies steeds voor koepels die voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen, zo weet je zeker dat de ze aan de algemene voorwaarden voor inbraakpreventie en sociale veiligheid voldoen. Kies verder voor koepels met een uitstekende isolatie. Je zal zo niet alleen een gezond binnenklimaat creëren, de waarde van je hele woning zal ook meteen stijgen.

Een lichtstraat is een goedkope oplossing om voor extra licht in je woning te zorgen. Tijdens de warme zomerdagen zorgen ze voor frisse lucht, terwijl je in de winterdagen goed beschermd bent tegen de kou. Een lichtkoepel zal verder niet alleen een positieve invloed op je energiefactuur hebben, het extra daglicht zal je ook meer energie geven en steeds voor een goed humeur zorgen!