Fotokaders door de jaren heen van klassiek tot modern

Fotokaders door de jaren heen: van klassiek tot modern

Fotokaders kunnen tegenwoordig niet meer ontbreken in moderne woonhuizen. Foto’s zorgen niet alleen voor gezelligheid, maar geven ook een persoonlijk tintje aan uw interieur. De functie van de fotolijst is door de jaren heen enigszins veranderd. Vroeger werden fotokaders hoofdzakelijk gebruikt om kunst tentoon te stellen en om dierbare schilderijen te beschermen. Vandaag de dag worden lijsten voor andere toepassingen gebruikt. 

Fotokaders aangepast aan de mode

De fotolijst is lang geleden uitgevonden en wordt al honderden jaren gebruikt voor diverse doeleinden. De lijsten werden in de loop der eeuwen aangepast aan de mode en zagen er dus in elke periode anders uit. In de 13e eeuw werden kunstwerken voorzien van geschilderde randen als een soort lijst. De iets verhoogde randen zorgden voor een optische omlijsting. Tijdens de 14e eeuw werd er beeldhouwwerk gebruikt als lijst. Het was echter moeilijk te zien waar het schilderij eindigde en de lijst begon. De functie van de lijst was dan ook voornamelijk het beschermen van het schilderij en het geven van extra stevigheid. In de 14e eeuw ontstonden er meer unieke fotokaders met doorlopende ornamenten met prachtige motieven. 

De passe-partout maakt een comeback

De kartonnen rand bij een fotokader wordt ook wel een passe-partout genoemd. Bij vrijwel iedere fotokader wordt een passe-partout meegeleverd. Maar als je een fotokader op maat laat maken dan is het ook mogelijk om de passe-partout eveneens op maat te laten maken.

Nieuwe fotokader trends

Tegenwoordig is het heel normaal om dierbare foto’s of leuke posters in het interieur neer te zetten of op te hangen. Om ervoor te zorgen dat de foto op de juiste manier tentoongesteld wordt, gebruiken we fotokaders. Deze kaders komen in allerlei soorten en maten, zodat er voor ieder wat wils is. Wat dacht u bijvoorbeeld van een houten fotokader? Of past een metalen kader toch beter bij uw interieur? Ook nu wordt er gekeken naar de huidige trends en worden de fotolijsten als het ware nog steeds aangepast aan de mode.