kleine tuin

Enkele tips voor een kleine tuin

Je vind je tuin te klein en je hebt geen idee hoe je de tuin moet inrichten. Dat is geen probleem. In deze blog lees je enkele tips om ruimte te besparen en toch sfeer in de tuin te krijgen. Zo kan je weer genieten van je tuin.

Gebruik lichte kleuren

Als je de schuttingen of de muren een lichte kleur geeft, dan lijkt de tuin een stuk groter. De meest gekozen kleur is wit, dat komt doordat je het makkelijk kan combineren met andere materialen. Denk ook na over de kleuren van de tuinkussens, neem bijvoorbeeld een rustige tint zo als wit of crème. Let er wel op dat je beperkt aantal verschillende kleuren neemt, beperk dan tot twee of drie verschillende kleuren anders wordt het te chaotisch.

Beplanting in je tuin

Kleine planten benadrukken vaak dat je tuin klein is, het is daarom niet handig als je er te veel plaatst. Je kan er ook voor kiezen om struiken te nemen, ze zijn ideaal voor kleine tuinen. Ze zorgen voor orde, maar als je het leuk vind worden er kleine kamertjes gecreëerd. Planten met grote bladeren of planten die langzaam groeien zijn ideaal voor in een klein tuin. Een ander idee is om klimplanten neer te zetten, zoals klimop of klimrozen.

Groot is een voordeel

Grote tegels helpen voor een rustiger beeld en een ruimtelijk effect. Het is daarom belangrijk om voor tuinbestrating te kiezen voor grote tegels. Hoe groter iets is, hoe groter iets lijkt. Neem dan ook grote bloempotten, alleen te veel is ook niet goed.

Ga verticaal denken

Men vergeet vaak dat je planten bakken ook kan ophangen. Heb je een lege schutting of een saaie muur, zet dan planten in potten en hang deze aan de schutting. Het is een slimme oplossing voor een kleine tuin. Steeds meer mensen ontdekken het verticaal tuinieren.

Enkele extra tips

  • Zorg voor rust en één sfeer door middel van één kleurenpalet.
  • Wil je extra breedte? Maak de achterkant lichter of wil je juist diepte creëren, maak dan de achterkant donker.
  • Plaats spotjes en laat deze naar boven schijnen, bijvoorbeeld op een boom. Op deze manier lijkt de tuin in de avond groter.