Energielabel bij verkoop van een huis

Energielabel bij verkoop van een huis

Dan wil je je huis gaan verkopen, maar kom je toch allerlei zaken tegen waar je geen rekening mee hebt gehouden. Een energielabel hoort daar dus tegenwoordig ook bij, het is zelfs wettelijk verplicht. Tijd dus om het een en ander uit te zoeken. De makelaar uit Losser wist mij hierover bijzonder goed te informeren. Het energielabelsysteem is onderdeel van het zogenaamde Energieakkoord en om er voor te zorgen dat je ook voldoet aan deze vereiste, krijg je een boete als je geen energielabel hebt aangevraagd bij de verkoop van je huis.

Energielabel

Een energielabel geeft aan hoe zuinig, of niet zuinig je huis is, net zoals dat bijvoorbeeld bij elektrische apparaten wordt gedaan. Het is ingedeeld van A tot en met G en zo worden consumenten bewuster van hoe energiezuinig je huis is en hoe meer maatregelen om energie te besparen je hebt ingesteld, hoe beter het label dat je krijgt is. Saskia Vreeman makelaar vertelde me verder dat je huis in 2015 al een voorlopig label heeft gekregen. Het is samengesteld op basis van gegevens bij het kadaster, het type huis, grootte en het bouwjaar. Als je echter je huis gaat verkopen, moet het label omgezet worden naar een definitief label. Ik als verkoper van het huis ben dus degene die dit aan moet vragen. Je vult op de website energielabelvoorwoningen het formulier in, onder andere of er vloer-, dak- of gevelisolatie aanwezig is, het soort glas in je woning, etc.

Verkopen van je huis

De makelaar gaf ook gelijk aan dat dit waardevolle informatie is voor de potentiële koper; het levert voor mij als koper ook voordelen op. Een energiezuinig huis is aantrekkelijk voor eventuele kopers, het verhoogd de waarde van het huis en uit ervaring van de makelaar blijkt dat deze huizen ook korter te koop staan. Als je nog meer wil weten over het energielabel bij het verkopen van je huis? Neem dan contact op met een makelaar, zodat ze ook jou kunnen ondersteunen bij de verkoop van je huis!