zitkuil maken

Een zitkuil maken in je tuin, hier moet je op letten

Een zitkuil in je tuin is erg knus, het is een verlaagd gedeelte waar je kunt zitten. Zie je het al voor je? Een kampvuurtje in het midden en met al je vrienden om het vuur zitten. Ook met zijn tweeën kan het een romantische plek zijn om jullie terug te trekken na een lange dag werken. Wil je zelf een zitkuil maken in je eigen tuin? Dan moet je hierop letten. 

Afwatering

Een erg belangrijke stap bij het maken van een zitkuil in je tuin is om de afwatering goed te regelen. Het is tenslotte een kuil in je tuin en als je de afwatering niet goed regelt heb je binnen de kortste keren een vijver in plaats van een kuil. Dat kan natuurlijk ook leuk zijn, maar is niet de bedoeling in dit geval. Zorg dan ook dat het water ergens weg kan lopen in een gootje. Houd hier ook rekening mee met de schuinte van de kuil. Zorg dat deze iets afloopt richting het gootje. Zo voorkom je dat het water juist precies de verkeerde kant op stroomt.  

Formaat

Het is goed om van tevoren te bepalen hoe groot je wilt dat de zitkuil wordt. Bedenk met hoeveel mensen je er gebruik van wilt maken en meet dit uit in je tuin. Let op, een zitkuil neemt vaak meer ruimte van je tuin in beslag dan je van tevoren denkt. 

Graven

Je ontwerp is af. Voordat je begint met graven is er één stap erg belangrijk: de kabels en leidingen lokaliseren. Omdat je waarschijnlijk met een machine gaat graven, is het belangrijk om te weten waar de leidingen en kabels liggen. Deze liggen namelijk her en der door je tuin verspreid in de grond. Maak voor het machinaal graven altijd een KLIC-melding. Hierdoor krijg je een overzicht van de kabels en leidingen in jouw tuin en kun je hier rekening mee houden. Zo voorkom je dat je schade veroorzaakt doordat je bijvoorbeeld per ongeluk de waterleiding raakt met de graafmachine. 

Wanden

Het verstevigen van de zitkuil is erg belangrijk. Zorg dat je wanden goed versterkt zodat deze niet snel inzakken. Het is tenslotte zonde als je zitkuil na een tijdje begint te verzakken, dan is de plezier er snel af. Bij langdurige regen kan er veel druk ontstaan op de zitkuil. Voor een stevige wand kun je bijvoorbeeld denken aan het metselen van de muur, maar ook aan basaltblokken.