winterdekbed

Een lekkere nachtrust met behulp van een winterdekbed

De koude dagen zijn in aantocht en dat betekent dat het ook een stuk kouder wordt in de slaapkamer. Je wilt natuurlijk wel warm gehouden worden, maar wat is nou de beste manier? In dit artikel meer informatie over winterdekbedden en de voordelen van het slapen onder een winterdekbed.

Wat is een winterdekbed?

Een winterdekbed is een dekbed wat geschikt is te gebruiken in een koude periode zoals de winter. Winterdekbedden vallen onder warmteklasse 1, terwijl zomerdekbedden warmteklasse 4 hebben. Dekbedden in warmteklasse 2 en 3 zijn geschikt voor de tussenseizoenen.

Lekker warm de winterdagen door

Een winterdekbed lijkt overbodig, maar houdt je lichaam warm en houdt deze warmte ook vast. Mocht je er niet van houden om onder zware dekens te liggen: een winterdekbed hoeft niet zwaar te zijn. Winterdekbedden zijn namelijk beschikbaar in verschillende soorten materialen zoals wol of dons. Een belangrijk voordeel van een speciaal winterdekbed in vergelijking met een vier seizoenen dekbed is dat het goed kan ademen en het vaak lichter aanvoelt. Met een vier seizoenen dekbed plaats je twee losse dekens op elkaar, waardoor het zwaarder is en niet goed kan luchten. Ook zorgt een enkel dekbed zoals een winterdekbed ervoor dat de warmte beter gereguleerd wordt in vergelijking met aan elkaar geplaatste dekbedden. Omdat een winterdekbed uit één deken bestaat is het ook vaak makkelijker om te verschonen.

Niet meer onnodig de verwarming aanzetten

Als je het koud hebt, dan zet je de verwarming aan. Wanneer je geen gebruik maakt van het juiste dekbed, dan ben je eerder geneigd om de verwarming aan te zetten. Dit zorgt voor een hogere energierekening en dat is niet zo fijn voor je portemonnee! Ook schijnt het aanzetten van de kachel in de slaapkamer niet zo goed te zijn voor je gezondheid. Een te warme slaapkamer zorgt ervoor dat je nachtrust verstoord wordt. Je krijgt het uiteindelijk te warm en door de droge lucht van de kachel kun je benauwd raken. Koele lucht en een temperatuur van rond de 18 graden is ideaal voor een goed slaapritme. Daarom is het buiten het financiële aspect niet verstandig om de radiator in de slaapkamer aan te zetten.

Het wassen en luchten van het winterdekbed

Om een winterdekbed fris te houden is het belangrijk om het regelmatig te laten luchten. Je kunt het dekbed buiten hangen of je raam openzetten om het te verfrissen. Ook kun je het dekbed wassen, maar dan moet het wel in je wastrommel passen.