laadpaal voor je auto aan huis

Een laadpaal voor je auto aan huis? Dit moet je weten

Elektrisch rijden zit al jaren enorm in de lift. Elektriciteit is veel goedkoper dan benzine en dan ook nog eens veel minder slecht voor het milieu. Het opladen van elektrische auto’s is wel iets waar veel autorijders door worden tegengehouden. Een elektrische laadpaal aan huis biedt dan ook in velen gevallen uitkomst, zo kan je altijd volgeladen de weg op. Daarmee wordt elektrisch leasen of rijden toch wel aantrekkelijk. Maar hoe zit het met zo’n laadpaal aan huis? Waar moet je aan denken en wat zijn de kosten hiervan?

Laadpaal of wallbox

Er zijn twee manieren om je auto aan huis op te laden die het meest worden gebruikt, namelijk de laadpaal of de wallbox. Deze spreken redelijk voor zich. Een laadpaal is letterlijk een paal die uit de grond steekt waar je je auto met een draad aan vast koppelt. In het geval van een wallbox zit er een oplaadcase aan een buitenmuur bevestigd die je vastkoppelt aan je auto om deze op te laden. Nadeel van zo’n laadpaal is dat er vaak veel graafwerkzaamheden bij komen kijken die in de prijs behoorlijk op kunnen lopen.

Soort stroom

Dan is er nog een grote variëteit aan type stroom die je kunt aanleveren aan je auto. Wil je bijvoorbeeld kunnen snel laden of heb je meer behoefte aan een nachttarief? Dit soort beslissingen bepalen welke laadpaal geschikt is voor je woning en welk prijskaartje er aan gaat hangen. Over het algemeen kan je uitgaan van een kostenplaatje van zo’n 2000 euro, maar dit varieert dus heel erg aan je persoonlijke voorkeuren en je budget. Daarnaast wordt in geval van zakelijk leasen ook vaak het een en ander door de werkgever vergoed.

Leasen of kopen

Vind je de aanschafprijs van een laadpaal of wallbox toch te hoog? Dan kan je deze eventueel ook leasen, net zoals je dat bij een auto kan doen. Wat je dan echter niet hebt is de waarde toename voor het huis. Huizen die bezitten over een laadmogelijkheid voor een elektrische auto worden nu namelijk meer waard door de toename van elektrische auto’s.