Duurzamer wonen

Duurzamer wonen? Dit kun je doen!

Alles wordt steeds milieuvriendelijker en duurzamer. Het is immers belangrijk dat we zuinig zijn op onze aarde. Maar hoe kun je zelf thuis duurzamer wonen? Hier lees je enkele tips om duurzame en milieuvriendelijk te wonen.

Tuin

Heb jij een tuin en heb je groene vingers? Dan kan dit al snel veel water verbruiken. Maar hoe kun je toch nog jouw hobby doen, terwijl je ook milieuvriendelijk bezig bent? Er zijn enkele maatregelen die je kunt nemen. Eén daarvan is een een druppelsysteem aan te leggen voor de bewatering van jouw planten. Dit kun je doen met een druppelslang. Met deze slang kun je langzaam water direct druppelen jouw planten.

Veel water verdampt namelijk al voordat het bij de plant komt. Met een druppelslang kun je effectiever je planten water geven. Het ziet er wel wat minder mooi uit met een druppelsysteem rondom jouw planten. Gelukkig is het ook mogelijk om een ondergronds druppelsysteem aan te leggen. Zo is het mooi verwerkt én je bespaart nóg meer water. Als je bovengronds bewaterd verdampt een deel van het water al, voordat het bij de plant komt. Dat is bij een ondergronds systeem niet het geval.

Als je daarnaast nóg meer water wilt besparen kun je ook nog investeren in een regenton. Deze ton zal al het regenwater opvangen. Vervolgens kun je dit regenwater gebruiken voor het bewateren van je planten. Dit bespaart niet alleen water, maar je recycled letterlijk regenwater.

Elektriciteit

Naast water besparen kun je ook energie besparen. Je kunt hier zelf al enkele makkelijke dingen voor doen. Denk hierbij aan het altijd volledig uitzetten van apparaten, dus geen standby modus gebruiken! Als je optimaal stroom wilt besparen is het eigenlijk zelfs de stekker uit het stopcontact te halen. Ook als het niet aan staat, wordt er elke keer een beetje stroom doorgestuurd. En alle beetjes helpen!

Als je bereid bent om te investeren dan zijn zonnepanelen echt de beste uitkomst. Het is zeker een dure investering, maar het is het wel waard. Je bespaart namelijk veel geld aan energie en je verdient de investering binnen no-time terug. Daarnaast krijg je 21% BTW terug van de aankoop. Zonnepanelen hebben ook een lange levensduur van ruim 18 jaar. Je bespaart per jaar honderden euro’s op basis van hoeveel zonnepanelen je hebt. Zo bespaar je geld op energie en na een aantal jaar verdien je zelfs geld met de zonnepanelen. Het beste? Ze zijn duurzaam én milieuvriendelijk!