Duurzame verlichting voor je woonkamer

Duurzame verlichting voor je woonkamer

Het voorjaar is een goed moment om je inrichting aan te pakken. Tijd voor nieuwe meubels en misschien een likje verf voor de zomerse uitstraling. De meeste mensen denken niet gelijk aan de verlichting van de woonkamer wanneer ze deze aanpassen. Toch is het een goed idee om deze ook eens kritisch te bekijken. Naast het feit dat een paar nieuwe hanglampen al een compleet andere look kunnen geven kun je daarnaast geld besparen door je lampen te vervangen. Dit kan door het kiezen voor ledverlichting. Dat dit type verlichting nog altijd een sfeerloos imago heeft is helemaal niet meer terecht. De mogelijkheden voor ledverlichting in huis zijn groot. Dit zijn een aantal voor- en nadelen op een rijtje.

Duurzaam gebruik

Zoals gemeld is duurzaamheid een groot pluspunt van ledverlichting. Deze verbruiken namelijk een stuk minder stroom dan andere bronnen voor verlichting in de woonkamer. Vooral het verschil tussen een ledlamp en een halogeenlamp is groot. Naast dat het gebruik dus beter is voor het milieu zal je ook je stroomkosten zien afnemen wanneer je overstapt op ledverlichting. Daarnaast gaat ledverlichting lang mee en hoef je deze niet snel te vervangen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld gloeilampen is ledverlichting steviger en minder kwetsbaar. Ook de levensduur van een ledlamp is hoger dan die van andere lampen. Doordat het aantal branduren een stuk hoger is zal de lamp ook veel langer meegaan voordat het licht dooft. Tot slot is het brandgevaar kleiner bij ledlampen omdat ze niet zo snel opwarmen als andere verlichting.

Nadelen

Als je alle punten leest lijkt ledverlichting dus ideaal en zou je al bijna niet meer anders in je woonkamer willen hebben. Helaas zijn er natuurlijk ook nadelen, al wegen die nauwelijks op tegen de voordelen. Ledverlichting moet altijd de warmte goed kunnen afvoeren. Als dit niet zo is kan er oververhitting plaatsvinden, en dit zorgt ervoor dat het aantal branduren achteruit gaat. Dit probleem kan je echter voorkomen door te investeren in goede kwaliteit, waarbij een koelsysteem ingebouwd zit of andere mogelijkheden waardoor de warmte afgevoerd kan worden. Ook betaal je vaak meer voor ledverlichting dan voor andere verlichting. Zie dit echter als investering, want zoals eerder genoemd gaat ledverlichting ook een stuk langer mee dan andere lampen.

Nu je de voordelen en nadelen op een rijtje hebt kun je voor jezelf afwegen of je inderdaad je woonkamer gaat voorzien van ledverlichting. Door slim te kiezen kan je een lichtplan creëren die de sfeer in je woonkamer flink zal vergroten. Kies voor een grote lamp of een aantal opvallende tafellampen om het geheel compleet te maken.