De voordelen van mechanische ventilatie

De voordelen van mechanische ventilatie

Frisse lucht is, ook binnen in huis, belangrijk voor een gezonde leefomgeving. Een bedompte lucht in huis vindt niemand prettig. Gelukkig zijn er ventilatiesystemen die ervoor zorgen dat de leefomgeving in huis aangenaam is. Nieuwbouwwoningen hebben tegenwoordig allemaal mechanische ventilatie. Echter zijn er ook nog genoeg oudere huizen die ventileren door gebruik te maken van een ventilatierooster of het openzetten van een raampje. In deze blog 3 voordelen van het laten installeren van mechanische ventilatie. 

Permanente ventilatie

Natuurlijke ventilatie zorgt ervoor dat de bewoners van een huis constant met ventileren bezig zijn. Het raampje of ventilatierooster moet worden opengezet als de lucht in huis wat bedompt raakt. Dit heeft als nadeel dat het werk oplevert voor bewoners, maar ook dat bewoners pas laat opmerken dat de luchtkwaliteit in het huis is achteruitgegaan. Mechanische ventilatie zorgt ervoor dat er op elk moment de perfectie luchtkwaliteit in het huis aanwezig is. Het systeem controleert zelf in welke ruimtes de luchtkwaliteit is verminderd, en past de ventilatie daarop aan. Het resultaat hiervan is dat het huis permanent goed geventileerd is. Klik hier voor voorbeelden van mechanische ventilatiesystemen. 

Ideale luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in huis is het percentage waterdamp in de lucht. Goede luchtvochtigheid is belangrijk voor je gezondheid. Als de luchtvochtigheid te laag is, kun je last krijgen van droge en geïrriteerde ogen, hoofdpijn, concentratieproblemen en hevige vermoeidheid. Aan de ander kant, als de luchtvochtigheid te hoog is, kun je last krijgen van verkoudheid, bronchitis en eczeem. Daarnaast kan een te vochtig huis ook voor schimmelvorming, huisstofmijt en een muffe lucht zorgen. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 60 en 80 procent. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid nooit beneden of boven deze richtlijnen komt. 

Warmteterugwinning

Een mechanisch ventilatiesysteem kan ook zorgen voor warmteterugwinning. In een warmteterugwinning unit zitten twee ventilatoren en een warmtewisselaar. Deze onderdelen zorgen ervoor dat warmte uit de afgevoerde ventilatielucht wordt teruggewonnen en wordt gebruikt om de verse binnenkomende lucht te verwarmen. Bij een modern warmteterugwinning systeem kan het rendement wel oplopen tot 90%. Dat scheelt dus weer stookkosten!