geschikte vloeren vloerverwarming

De vijf meest geschikte vloeren voor vloerverwarming

Denk je erover na om een nieuwe vloer te laten leggen? En wil je graag vloerverwarming? Dan is het verstandig om je eerst goed te verdiepen in de verschillende soorten vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming. Je zult merken dat dit er nogal wat zijn. Daarom hebben wij de vijf meest geschikte opties hieronder voor je op een rij gezet.

1. PVC

PVC vloeren zijn gemaakt van kunststof, maar is tegenwoordig haast niet meer te onderscheiden van echt hout. Een PVC vloer is warmtegeleidend, waardoor de warmte al goed door de vloer heen komt. Dit zorgt ervoor dat de vloerverwarming minder energie hoeft te verbruiken voor hetzelfde resultaat. Het is vaak zelfs zo dat er zoveel warmte vrijkomt dat je de ruimte niet meer op een andere manier hoeft te verwarmen! Alle verschillende soorten PVC vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming.

2. Stenen vloer

Stenen, betonnen en gietvloeren zijn zeer geschikt voor vloerverwarming. De reden daarvan is dat het materiaal een hoge warmtegeleiding en lage warmteweerstand heeft. Daardoor kan de warmte goed opgenomen worden en zonder weerstand de warmte doorgeven naar boven. Het is wel belangrijk om hierbij rekening te houden met de dikte van de vloer. Hoe dikker de vloer, hoe langer het duurt voordat de warmte in de ruimte te voelen is.

3. Laminaat

Bij het combineren van laminaat en vloerverwarming is het belangrijk om je te richten op de moderne varianten. Eerder werd laminaat niet geacht voor vloerverwarming. Let wel: niet alle moderne varianten zijn geschikt voor vloerverwarming, dus het is van belang om dit eerst in de voorwaarden te controleren. Tegenwoordig wordt er zelfs laminaat gemaakt dat speciaal ontwikkeld is voor de combinatie met vloerverwarming. Zorg er alleen voor dat het laminaat niet te dik is, zodat de warmte zo goed mogelijk te geleiden is. Tot slot heeft laminaat ook een isolerende werking door de speciale ondervloer die ervoor nodig is om het te leggen.

4. Tapijt

Het combineren van tapijt met vloerverwarming geeft een ultiem, haast romantisch gevoel. Het tapijt dat van zichzelf al heel fijn aanvoelt, krijgt nog eens extra comfort wanneer je er vloerverwarming onder plaatst. Het is wel belangrijk dat je bij de aanschaf van het tapijt let op de thermische weerstand. Deze mag maximaal 0.17 m2 K/W zijn. Zorg er daarnaast voor dat het tapijt niet te dik is, zodat de warmte zo goed mogelijk doorgegeven kan worden.

5. Vinyl

Vinyl vloeren zijn van zichzelf al aardig dun, net als PVC, waardoor ze vrij eenvoudig warmte kunnen doorlaten. Daarnaast zijn vinyl vloeren relatief voordelig en kun je de vloer gemakkelijk onderhouden. Wanneer je kiest voor vinyl is het, net als bij tapijt, van belang om te letten op de thermische weerstand. Deze mag niet hoger zijn dan 0.15 m2 K/W. Wanneer dit wel hoger is, kunnen er namelijk lelijke plekken ontstaan. Deze worden veroorzaakt door de regelmatige verwarming en koeling.

Meer over vloeren?