tuin aanleggen met halfverharding

De tuin aanleggen met halfverharding

Tuinen zijn een belangrijk onderdeel van je woning. Het is een soort buitenverblijf, waar je in de zomer een drankje doet en vrienden uitnodigt voor een barbecue. Het is dan ook erg belangrijk dat je tuin er mooi, gezond en groen bijligt. Zo kun je dat drankje doen zonder je te ergeren aan het onkruid, de ongesnoeide bomen en de lelijke groene schutting. Het kost even wat moeite, maar voor je het weet ligt je tuin er snel netjes bij. Bij de aanleg van je tuin kun je al rekening houden met verschillende dingen. Kies bijvoorbeeld voor halfverharding om tuinpaden mee aan te leggen of om perkjes mee op te vullen. Het maakt het tuinieren alvast een stuk makkelijker.

Wat is halfverharding

Tuinpaden lenen zich uitstekend voor halfverharding. Maar wat verstaan we eigenlijk onder halfverharding? De naam zegt het eigenlijk al, het is een materiaal dat half verhardend is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grind en split, boomschors, schelpen of gruis. Deze verharding verhardt de ondergrond, maar heeft tevens een open karakter. Hierdoor wordt regen en vocht makkelijker doorgelaten. Door een tuinpad met deze materiaalsoort te bedekken, wordt regenwater makkelijker afgevoerd en ontstaan er minder snel plassen in je tuin. Wanneer je je tuinpad betegeld met elementenverharding, zoals een klinkerstraatje, wordt water minder makkelijker doorgelaten. Ook een gesloten verharding, zoals asfalt of beton is niet goed waterdoorlatend. Het voordeel van deze twee soorten verharding is dan weer dat het in staat is meer gewicht te dragen, maar dat is in je achtertuin vaak niet echt noodzakelijk.

Een natuurlijke uitstraling met halfverharding

Naast de goede waterdoorlaatbaarheid is een ander belangrijk voordeel van halfverharding, de natuurlijke uitstraling. Doordat halfverharding een 100% natuurlijk product is, krijgt het ook die mooie natuurlijke uitstraling. Daarnaast is het natuurlijk ook ideaal om kronkelpaden en scherpe bochten mee aan te leggen. Het enige wat je zo nu en dan aan deze tuinpaden van halfverharding zult moeten doen, is bijvullen. Houtsnippers, grind en schelpenpaden willen nog weleens van het juiste pad af raken en dan krijgt het zand de bovenhand. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Ook tuinperkjes aanvullen met halfverharding

Hou jij niet van harken en schoffelen? Dan is het misschien een goed idee om je tuinperkjes aan te vullen met halfverharding. Door houtsnippers of boomschors rondom je struiken en planten te strooien, krijgt je tuin een mooie natuurlijke uitstraling en is harken niet direct noodzakelijk. Je dient uiteraard wel zo nu en dan het onkruid te verwijderen die tussen de halfverharding gaat groeien, maar het maakt het tuinieren wel een stuk eenvoudiger.