groene werkomgeving

De toegevoegde waarde van een groene werkomgeving

Een groene werkomgeving biedt vele voordelen voor jou als werkgever. Wist je bijvoorbeeld dat groen de werkomgeving niet alleen mooier maakt, maar dat groen ook:

  • Stress reduceert
  • Het werkplezier vergroot
  • De creativiteit stimuleert
  • Een hoog ziekteverzuim tegengaat

Kortom, redenen genoeg om als werkgever ervoor te zorgen dat je een groene werkomgeving voor jezelf en je personeel creëert. Maar hoe doe je dat? En waar moet je op letten? Lees verder en je weet het.

Bedrijfstuinen

Een van de manieren om de werkomgeving te vergroenen is door de aanleg van een bedrijfstuin. Een bedrijfstuin is de ideale plek om in de pauze te ontspannen, in te lunchen en doorheen te wandelen.

Om ervoor te zorgen dat je bedrijfstuin optimaal kan worden benut is een belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden:

  • Bedenk hoe groot de tuin moet zijn en hoeveel zitplaatsen er moeten zijn zodat de medewerkers tijdens zonnige dagen in de tuin kunnen lunchen.
  • Als het de bedoeling is dat de bedrijfshond of bedrijfskat ook tijd kan doorbrengen in de tuin, is het belangrijk dat je de bedrijfstuin diervriendelijk maakt. Concreet betekent dat dat je bepaalde plantensoorten niet in de tuin poot. Een hovenier kan je hier meer over vertellen.
  • Stel van tevoren een budget beschikbaar om de bedrijfstuin te onderhouden. Bijvoorbeeld voor het snoeiwerk en het vervangen van afgestorven beplanting. Voor wat betreft de beplanting is het belangrijk is dat je een mix maakt van beplanting die snel groeit en planten die langzaam groeien. Op die manier blijft het onderhoud binnen de perken en voorkom je dat je om de haverklap een hoveniersbedrijf moet betalen om de tuin te fatsoeneren.
  • Let op dat de bedrijfstuin beperkt betegeld wordt. Doordat we steeds hevigere regenbuien in Nederland hebben, is het belangrijk dat het hemelwater goed kan worden afgevoerd. Een tuin die grotendeels betegeld is, is dan niet ideaal.

Bedrijventerrein

Een andere manier om voor een groene werkomgeving te zorgen, is door het bedrijfsterrein groen in te richten. Dus bijvoorbeeld door langs de wegen beplanting te poten. Het beste is om met de andere bedrijven op het bedrijventerrein te overleggen over hoe het bedrijventerrein groener kan worden gemaakt.

Bespreek ook welk budget beschikbaar moet zijn voor het bedrijfsterreinonderhoud. Na verloop van tijd kunnen tegels immers verzakken en kan het groen verwilderen.

Plantenwanden

Met plantenwanden zorg je voor groen op de werkvloer. Het grote voordeel van plantenwanden is dat je er de gehele dag plezier van hebt als je binnen werkt. En doordat de planten in bakjes in de wand worden gehangen, is het verwisselen van de beplanting eenvoudig. Ga altijd voor een plantenwand dat een automatisch watergeefsysteem heeft. Op die manier is het onderhoud aan de plantenwand minimaal.

Investeren in groen is altijd de moeite waard

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende manieren om voor een groene werkomgeving te zorgen. En door de vele voordelen van een groene werkomgeving is het eigenlijk niet de vraag of je in groen moet investeren, maar op welke manier je dat wil doen en hoeveel geld je wilt investeren.

Als het financieel niet uitkomt om duizenden euro’s te investeren helpt het al om op kantoor plantenpotten te plaatsen. Op die manier heb je de eerste stap naar een groenere werkomgeving gezet en kun je het stapsgewijs verder uitbouwen.