beste planten tuinschutting

De beste planten voor een tuinschutting!

Tuinschuttingen zijn vaak lelijke en saaie muren of hekken. Je kunt er echter ook voor kiezen je tuinschuttingen meer leven te geven; met planten natuurlijk! Welke planten je hier zoal voor kan gebruiken, leggen wij je uit in dit artikel!

Klimplanten op je schutting

De eerste optie is om klimplanten tegen je bestaande schutting te laten groeien. Zo kun je die saaie houten of stenen muur toch wat opvrolijken! Vooral een hekwerk is erg geschikt voor klimplanten om tegenop te klimmen.
Er zijn verschillende soorten klimplanten die je kunt kiezen. Hierbij bevelen we aan om er eentje te kiezen die in de winter zijn blad behoudt. Zo blijf je ook in de winter een levendige schutting houden!
Veel klimplanten kunnen zelf tegen een schutting op klimmen door middel van hun hechtwortels. Andere hebben weer een klein beetje hulp van je nodig door middel van bindmateriaal. Het makkelijkste is natuurlijk om te kiezen voor klimplanten die geen hulp nodig hebben. De bekendste opties hierbij zijn klimop, klimhortensia en trompetklimmer. Klimop wordt vaak gekozen omdat dit een snelle klimmer is en in de winter zijn blad behoudt. Binnen een paar seizoenen kan klimop vrijwel je hele schutting bedekken! Ook is klimop ideaal voor plekken waar weinig zon komt, zoals een tuin op het noorden. Klimop kan namelijk goed in de schaduw staan. trompetklimmers zijn weer geschikt voor plekken met veel zon. Uiteraard zijn er nog veel meer soorten klimplanten om uit te kiezen!

Schutting vervangen door planten

Klimplanten zijn leuk, maar de basis van je schutting is nog steeds die houten of stenen muur. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je schutting te vervangen door een schutting die volledig bestaat uit planten!
Een erg geschikte plant hiervoor is de beukenhaag. Deze verliest namelijk in de winter niet zijn blad, waardoor je dus ook dan een dichte tuinschutting behoudt! Je kunt ze ook in een dubbele rij plaatsen voor extra privacy.
De beukenhaag is beschikbaar in het groen en in het rood. Je kunt dus kiezen welke kleur schutting je het mooiste vindt! Kijk voor meer informatie naar de tips van Beukplanten.