vijverbenodigdheden

De 2 essentiële vijverbenodigdheden voor elke vijver

Een vijver is leuk, maar het vergt veel onderhoud. Althans, dat is wat er vaak wordt gedacht. Maar in de praktijk hoef dit niet zo te zijn; mits je het goed aanpakt. Met een goed doordacht plan in combinatie met de juist vijverbenodigdheden, zet je jezelf op voor succes. Lees verder en kom erachter welke vijverbenodigdheden je hiervoor nodig hebt.

Een vijver is een door de mens aangelegde plas water. Het ecosysteem dat zich ontwikkeld in deze plas water is delicaat; slecht een kleine disbalans zorgt voor relatief grote gevolgen. Omdat het ecosysteem van de vijver, geen tijd heeft om zichzelf – op een natuurlijke wijze – op te bouwen, heeft de vijver wat hulp hierbij nodig.

Deze hulp zorgt er zowel voor dat de vijver in harmonie blijft en dat jij er weinig onderhoud aan hoeft te verrichten. Als dat niet klinkt als een win-win, dan weet ik het ook niet meer.

Laten we beginnen.

Een pomp zorgt voor schoon water

Het water in een vijver wordt vervuild over de loop der tijd. Hoe deze vervuiling plaatsvindt dat verschilt per vijver. In sommige gevallen komt het omdat er te veel vissen in het water zitten. En in sommige gevallen is een tekort of surplus aan planten de oorzaak.

In alle gevallen wordt het water, en de leefbaarheid ervan, beïnvloed. Deze invloed zorgt voor een disbalans. En een disbalans willen we juist voorkomen. De meest effectieve manier te voorkomen dat je water vervuild is door het plaatsen van een pomp.

Een vijverpomp pomp geleidelijk het water uit de vijver door een filter. Dit filter vangt residu op dat drijft in het water. Op het moment dat er teveel residu op de bodem van de vijver valt, zorgt dit ook weer voor een negatief gevolg. Er zijn verschillende soorten pompen: de sommige hebben filters en sommige werken met reinigingskorrels.

Wat voor filter je aanschaft, maakt niet zo veel uit. Zolang je er maar eentje hebt.

Waterplanten produceren zuurstof voor je vijver

Praktisch alles dat leeft, heeft zuurstof nodig om te overleven. Natuurlijk zijn er een hoop organisme die hier niet onder vallen, maar die leven meestal niet in je vijver.

Hoe ironisch het ook klinkt, maar de vissen in jouw vijver hebben ook zuurstof nodig. De zuurstof filteren zij uit het water. Als er een tekort is aan zuurstof, dan zullen de vissen sterven. De is iets wat je niet wil.

Het tegenovergestelde geldt voor een overschot aan zuurstofplanten. Dit zorgt ervoor dat je er te veel zuurstof komt. Daarbij nemen de planten een groot gedeelte van de voedingstoffen uit de vijver op. Dat zorgt wederom voor die disbalans die we niet willen.

Om een biologisch evenwicht te behalen, heb je ongeveer 5 bosjes zuurstofplanten per 1000 liter nodig.

Tip: je kan dit gemakkelijk schatten, aangezien 1000 liter de inhoud is van 1m3.

Natuurlijk zijn er meerdere factoren van invloed op de balans van je vijver, maar zolang je deze twee juist hebt, dan ben je al een heel eind. Dus maak een plan en zet jezelf op voor succes!