dakpannen reinigen

Dakpannen reinigen: wanneer, hoe en wat zijn de kosten?

Om ervoor te zorgen dat je dakpannen zolang mogelijk meegaan is het belangrijk om deze jaarlijks te onderhouden. Goed onderhouden dakpannen kunnen langer dan 50 jaar meegaan, het is daarom zeker de moeite waard om hier tijd en aandacht aan te besteden. Maar wanneer moet je je dakpannen reinigen? Hoe doe je dat? En wat kost dat wanneer je dit laat doen? In deze blog vind je het antwoord op deze vragen.

Wanneer dakpannen reinigen?

Door de barre en wisselende weersomstandigheden hebben daken in Nederland veel te verduren. Wanneer het dak omringd is met bomen verhoogt dit de kans op vervuiling en beschadiging. Je kunt vervuiling herkennen aan een kleurverandering op de dakpannen. Door de groei van algen en mos op het dak, kunnen de pannen niet goed ademen. Daardoor kunnen er bijvoorbeeld scheuren en breuken in de pannen ontstaan. Bij dergelijke beschadigingen is de kans op lekkages aanzienlijk groot en dat wil je te allen tijden proberen te voorkomen. Lekkages kunnen namelijk voor hele vervelende problemen zorgen, zoals houtrot en schimmels. De herstelwerkzaamheden kunnen daarbij hoog in de kosten oplopen. Zorg er daarom altijd voor dat jouw pannen goed gereinigd worden en de groei van mossen en algen geen kans krijgt.

Hoe reinig je dakpannen?

Het reinigen van dakpannen gebeurt meestal volgens deze drie stappen:

  1. Inspectie
  2. Reinigen
  3. Nazorg

Inspectie

De dakpannen dienen allereerst geïnspecteerd te worden. Hierbij kijk je naar het type (keramisch of beton) en de huidige staat van de dakpannen. Op basis hiervan kun je beoordelen op welke manier en met welke reinigingsmiddelen de pannen gereinigd dienen te worden. Je kunt namelijk niet alle pannen schoonspuiten met hete stoom.

Reinigen

Na de inspectie kan de grote schoonmaak beginnen. Het reinigen gebeurt met een hogedrukspuit waarbij er van boven naar beneden gewerkt wordt. Op die manier stroomt het vuil in de dakgoot i.p.v. onder de pannen. Het is hierbij belangrijk dat er met de juiste druk en het juiste reinigingsmiddel gewerkt wordt. Dit verschilt per type dakpan.

Nazorg

Wanneer de pannen goed schoongespoeld zijn kunnen er nog sporen van mossen of schimmels aanwezig zijn. Deze zijn niet goed zichtbaar met het blote oog, maar het is belangrijk om een desinfecterend reinigingsmiddel te gebruiken waarmee je de achtergebleven sporen kunt doden. Na de reiniging kun je ervoor kiezen om je dak ook nog te laten coaten of impregneren. Daarmee breng je een extra beschermingslaag aan op jouw pannen die deze beschermen tegen nieuwe mosgroei en andere vervuiling.

Kosten dakpannen laten reinigen

Voor het reinigen van een pannendak heb je te maken met veiligheidsvoorschriften en dien je te beschikken over bepaalde kennis, ervaring en middelen. Om die redenen is het aan te raden om een specialist in te schakelen wanneer je je dakpannen wilt laten reinigen. De gemiddelde kosten voor het laten reinigen van een pannendak liggen tussen de €5 en €15 per m2. Indien je ze naast het reinigen ook wilt laten impregneren moet je rekening houden met een totaalbedrag tussen de €15 en €30 per m2 en voor coaten tussen de €30 en €45 per m2. Alle genoemde prijzen zijn inclusief arbeidsloon en btw.

Dit artikel ging over het laten reinigen van dakpannen. Mocht je geïnteresseerd zijn in meer informatie of het vinden van geschikte vakmannen voor andere klussen in en om het huis, bezoek dan deze website.