Creatief klussen met pallets in de tuin

Creatief klussen met pallets in de tuin

Steeds meer zie ik het in de verschillende tuin waar ik kom. Creatieve toepassingen van pallets in tuinen en zelfs ook binnenshuis! In deze blog beschrijf ik een aantal leuke creatieve toepassingen van pallets én een aantal tips op hier zelf mee aan de gang te gaan. Pallets bieden namelijk de ruimte en zelf creatieve ideeën toe te passen in de tuin. Want één ding is zeker: de pallet is multifunctioneel.

Plantenbakken

In het programma Eigen Huis & Tuin hebben ze ooit uitgelegd hoe je een plantenbak maakt met pallets. Hier komt nog best wat zaag- en timmerwerk bij kijken maar het resultaat is dan ook echt erg mooi! Op Youtube hebben ze een video geplaatst waarin je precies ziet hoe dit gemaakt wordt. Het geeft een prachtig stoer resultaat. Struikheide is een goede opties voor plant om te gebruiken bij deze plantenbak.

Meubelen

Pallets worden misschien wel het vaakste gebruikt voor meubelen (naast het vervoeren van goederen). De gekste dingen zie ik voorbij komen. Bijzettafeltjes, banken, stoelen en kasten. Het leuke aan pallets is, dat ze makkelijk zijn om te gebruiken en dat je er zelf creatief mee kan zijn. Zo heb ik ook eens een spiegel aan een tuinhuis gezien die verwerkt was in een opgehangen pallet! Vaak worden de pallets ook geschilderd in de mooiste kleuren. Pallets zijn vaak veel goedkoper dan andere houtsoorten en dat maakt het een mooie keuze voor dergelijke toepassingen in de tuin.

Afscheiding

Ook worden pallets steeds vaker gebruikt als een soort afscheiding. Zo heb ik onlangs een moestuintje gezien dat op een mooie manier werd afgebakend met een hekwerk gemaakt van doormidden gezaagde pallets. Met pallets kun je dus een kleine moestuin met veel opbrengst creëren. Ook is het mogelijk om een schutting te maken van pallets. Deze kunnen zo mooi worden als je ze zelf maakt. Opties te over dus.

Zelf creatief zijn

Het leukste aan pallets gebruiken in de tuin of in huis, is zoals ik al zei het creatieve aspect. Ik weet zeker dat ook jij leuke ideeën kunt bedenken. Denk bij aankoop goed wat je van plan bent met de pallet. De ene pallet is bijvoorbeeld veel ruwer dan de andere. Ik adviseer wel om de pallets altijd te behandelen met een lak, olie of beits. Zo voorkom je dat jouw creatie snel kapot gaat. Houtrot, schimmel en verkleuring treden namelijk snel op bij onbehandeld hout. Het beste is, om een goede tuinbeits of olie te gebruiken. Hiermee kun je ook gelijk een prachtige kleur garanderen. Een populaire keuze bij palletmeubels is een steigerhouten kleur. Deze breng je gemakkelijk aan met een beits voor steigerhout.