Checklist bij het verhuizen

Checklist bij het verhuizen

Verhuizen naar een nieuwe woonplaats kan tijd kosten. Als je vroeg begint met het plannen van je verhuizing, zal het minder stressvol zijn. Verhuizen is het begin van een nieuw hoofdstuk. Het kan zijn omdat je een nieuwe start wilt maken, of dichter bij je werk of familie wilt zijn. Wat de reden ook is, het is in ieders belang om het zo soepel mogelijk te laten verlopen om onnodige stress te voorkomen. Bijhouden wat er gedaan moet worden helpt ook. Gebruik dan onze checklist!

Er zijn veel verschillende manieren om te verhuizen. De gebruikelijke manieren zijn natuurlijk om een nieuw huis te kopen of te huren. Maar er zijn ook mogelijkheden om je huis te veranderen. Op de onderstaande link vind je accommodaties in heel Nederland:

https://www.woningruil24.nl/

Begin ruim van tevoren met schoonmaken

Het doorzoeken van lades, kasten en voorraadkamers duurt langer dan je denkt. Als je al lang op dezelfde plek woont, heb je waarschijnlijk een heleboel spullen verzameld die je moet doorzoeken. Het is misschien een goed idee om een beetje streng voor jezelf te zijn en je af te vragen of je alles moet houden. Maak drie stapels: weggooien – weggeven of verkopen – houden.

Boek verhuishulp

Doe wat onderzoek naar verhuisbedrijven – lees meer over hen, kijk naar recensies en probeer referenties te krijgen. Vraag vrienden, kennissen en collega’s of zij tips hebben over betrouwbare verhuisbedrijven. Vergeet niet het verhuisbedrijf te laten weten of je zware spullen hebt, zoals een piano. Verhuizers rekenen vaak extra voor moeilijke voorwerpen. Boek op tijd verhuishulp, of het nu vrienden zijn of een verhuisbedrijf.

Maak een inpakplan

Maak een plan voor wat je eerst inpakt en wat je als laatste inpakt.

Voorzie de verhuisdozen van een nummer en etiketten aan alle kanten – dat maakt het makkelijker voor de mensen die ze dragen en makkelijker terug te vinden na de verhuizing, ongeacht hoe de dozen gestapeld zijn.

Maak een lijst van de verhuisdoosnummers. Schrijf op de lijst wat er in de doos zit en naar welke kamer hij gaat. Als je dan iets zoekt, zal de lijst je vertellen in welke doos je het voorwerp hebt gestopt. Op deze manier hoef je niet in verschillende dozen te kijken.

Pak waardevolle spullen in een speciale tas die je zelf draagt. Sieraden, horloges, camera’s en andere kostbaarheden die kunnen worden gestolen, mogen niet worden meegenomen in de verhuistrein en mogen niet in de auto worden achtergelaten. Als je stopt voor een maaltijd, bijvoorbeeld, neem de tas dan mee. De opstalverzekering, ongeacht de omvang van je dekking, is niet van toepassing op gestolen goederen als deze uit de auto zijn gestolen.

Maak een plan voor de verhuisdag

Op de verhuisdag zelf, kan het een beetje rommelig en stressvol worden. Als je vooruit plant, zal alles vlotter verlopen. Plan de begintijd, houd rekening met pauzes en bepaal in welke volgorde de spullen worden verplaatst.

Zorg ervoor dat er toiletpapier, zeep, handdoeken en verlichting op beide plaatsen is tijdens de verhuizing. Bereid een lunch voor en eventueel een diner als je vrienden hebt om je te helpen verhuizen. Dit kan je stemming tijdens de verhuizing op peil houden.

Tips voor de verhuisdag zelf

Pak een tas in met de dingen die je nodig hebt als je hier intrekt. Bijvoorbeeld toiletartikelen, nachtkleding, andere kleren voor de volgende dag, een oplader voor uw telefoon, enz. Als u met kinderen verhuist, is het misschien een goed idee om uw lievelingsknuffel, een stuk speelgoed en een boek in te pakken. Het is ook een goed idee om fopspenen, flesvoeding en luiers bij de hand te hebben als je kleine kinderen hebt. Pak of koop ontbijtvoeding voor het eerste ontbijt in je nieuwe huis.

Heb je alle sleutels?

Maak een inventaris van alle sleutels. Als je de sleutel aan een buurman of iemand anders hebt gegeven, zul je hem terug moeten krijgen. Als een sleutel ontbreekt – maak dan een kopie indien mogelijk. Als je verhuist van een huurhuis, vertel het de verhuurder als er een sleutel ontbreekt.