Buitenverf tips

Buitenverf; tips & tricks

De bloemetjes beginnen te groeien en het uitzicht buiten begint steeds groener te worden. Dit kan maar één ding betekenen; de lente komt eraan! Het mooiste en fijnste seizoen van het jaar belooft steeds beter wordend weer en hierdoor zijn wij dan ook steeds meer buiten.

Buiten zitten moet natuurlijk net zo comfortabel en stijlvol kunnen als binnen. Wil jij om deze reden je tuin of balkon nog even verfrissen voor de lente van start gaat? Overweeg dan eens om bijvoorbeeld je schutting of hek van een nieuw likje verf te voorzien.

In dit artikel vertellen we alles over buitenverf. Zo kan jij je balkon of tuin een aangename verfrissing geven.

Algemene tips

Wanneer je buiten gaat verven dan dien je natuurlijk rekening te houden met andere omstandigheden dan binnen. Zo dien je bijvoorbeeld rekening te houden met het weer, de temperatuur, regen, te veel zon en ga zo maar door. Hierdoor is het verstandig de weersvoorspellingen in de gaten te houden of mits mogelijk een beschut plekje te vinden.

Dit klinkt als een open deur maar toch enorm belangrijk; zorg voor het juiste gereedschap en tools. Vergeet dus niet om bijvoorbeeld verftape, schuurpapier, goede kwasten, de juiste verf en andere tools te gebruiken. Wil je online verf kopen? Bekijk dan Kleurenwaaier om de ideale verf voor jouw klus te vinden.

Met name wanneer je hout gaat verven dan dien je het hout voor te bereiden voor je je verfkwast erop loslaat. Vergeet bijvoorbeeld het hout niet te schuren, alle restjes en schilfers te verwijderen en rotte plekken te behandelen.

Houtverf – voorbereiding

Ga jij buiten verven? Dan is de kans groot dat je hout gaat verven. Hout is vanuit zichtzelf een fijn materiaal om op te verven, het dient echter wel voorbereid te worden. Hieronder volgt een overzicht van tips en handige hulpmiddelen die jou het leven een stuk makkelijker kunnen maken.

  • Zorg voor de juiste houtbeschermingsproducten. Hiermee kan je de levensduur van zowel je hout als je verfwerk aanzienlijk verlengen.
  • Zorg voor een ‘schoon’ stuk hout zonder enige loshangende splinters of loszittende houtverf. Met een verfföhn of een handige driehoekige krabber kan je de loszittende houtverf eenvoudig verwijderen.
  • Ook rotte plekken hout kunnen het beste behandeld of verwijderd worden. Hiervoor wordt het aangeraden om contact op te nemen met een vakman.
  • Het houtwerk dient schoon en vetvrij gemaakt te worden. Probeer chemische reinigingsmiddelen te vermijden en voor ‘natuurlijke’ reinigingsmiddelen te gaan.
  • Het houtwerk die netjes egaal gemaakt te worden, dit kan door het hout te schuren. Bij kaal hout wordt p80 schuurpapier geadviseerd en bij al geverfd hout kan je het beste p120 schuurpapier gebruiken.

Houtverf – het verfwerk

Heb je alle benodigde voorbereidingsstappen doorgenomen en uitgevoerd? Dan is het nu tijd om daadwerkelijk te beginnen met verven. Houdt de volgende tips in je achterhoofd om het verven in goede banen te leiden.

  • Wil je zeker zijn van een mooi eindresultaat? Breng dan een grondlaag aan op het hout. Laat deze laag vervolgens goed drogen en schuur deze laag ook weer op voor je verder gaat.
  • Iedereen die weleens heeft geverfd kent de ellende van een druppelende verfkwast. Dit is te voorkomen door de kwast in de verf te dippen en af te strijken tot de verf gelijkmatig is verdeeld.
  • Het wordt aangeraden om de verf royaal aan te brengen en vervolgens lange bewegingen te maken in de richting van de houtnerf. Strijk de verf vervolgens na, doe dit ook in de richting van de houtnerf.
  • Klaar met verven? Breng dan hout lak aan en doe dit ook minimaal twee lagen.

Met onze tips & tricks zou het buiten verven een tijdrovend maar makkelijk klusje moeten worden. Eenmaal klaar met verven en op zoek naar andere tuintrends? Scroll dan door onze website en kom er vanzelf achter!