Betrouwbaar alarmsysteem toepassen in huis

Betrouwbaar alarmsysteem toepassen in huis

Een betrouwbaar alarmsysteem is belangrijk. Een gegeven is, een alarmsysteem wat vaak loos alarm geeft, is nutteloos. De reden is dat niemand meer zal reageren op het alarm. Een alarmsysteem wat regelmatig loos alarm geeft is net zo nutteloos dan een alarm wat wel eens wil weigeren. In deze tekst over hoe; een betrouwbaar alarmsysteem toepassen in huis, wat je daarvoor moet doen.

Wat voor alarmsysteem

Er zijn verschillende soorten alarmsystemen. Meestal is het systeem zelf een kastje in of naast de meterkast. Op dat kastje zitten dan sensoren aangesloten, en de meest bekende zijn van anti-inbraak. Een bewegingsmelder, sensoren op ramen en deuren, een hele verscheidenheid aan sensoren die een signaal naar het kastje geeft wat het alarm doet activeren. Dat kastje kan een sirene en zwaailicht laten starten, moderner is een signaal naar een app, of zelfs naar een meldkamer. Naast anti-inbraak zijn er ook sensoren die brand of water kunnen waarnemen. Zodra er een overstroming is geeft het kastje een alarm af evenals bij rook en hitte.

Doe-het-zelf-setjes van de bouwmarkt

Bij de bouwmarkt zijn voordelige bouwpakketjes te koop wat je thuis zelf kan installeren. Het idee erachter is goed, maar dat is nou net een voorbeeld van een alarm wat of vaak loos alarm geeft, of wat niet afgaat als er iets aan de hand is. Voor een betrouwbaar alarmsysteem toepassen in huis moet je eigenlijk die setjes laten liggen. Ook al is vaak het setje zelf niet zo het probleem.

Alarmen installeren en afstellen is een vak

De crux van vaak loos alarm zit vaak in de afstelling. Bijvoorbeeld bij anti-inbraak en dan zo’n bewegingsmelder in huis. De doe-het-zelver heeft dan precies het alarm volgens de instructies geïnstalleerd en afgesteld, dus zodra die van huis gaat schakelt hij of zij het kastje naast de meterkast in, en dan heeft diegene nog wat tijd om buiten te komen. Een zogeheten inschakelvertraging zodat diegene niet door het eigen alarm loopt en laat activeren. Maar daar in huis is nog een kat, en dat beest laat dan het alarm afgaan. Dat is een aantal keer, het alarm heeft dan al geen nut meer, en de doe-het-zelver gaat dan de sensor op minder gevoelig afstellen. Dit heeft geen zin. Beter is het alarmsysteem door een professionele monteur te laten installeren en af te laten stellen. Dan komt er alleen alarm als er iets fout gaat. Laten installeren en afstellen is een betrouwbaar alarmsysteem toepassen in huis, doe-het-zelven niet.