beste houtsoort terrasoverkapping

Beste houtsoort voor een terrasoverkapping

Wanneer je op het punt staat om een overkapping voor in je tuin aan te schaffen moet je veel keuzes maken. De keuze voor het materiaalsoort is daar een hele belangrijke van. Denk hierbij aan kunsstof, aluminium of hout. Indien je al besloten hebt dat je voor hout gaat, heb je ook nog eens verschillende houtsoorten. In dit artikel zullen we het populairste hout voor overkappingen van dit moment uitlichten, namelijk douglashout. Tevens schrijven we over de redenen waarom het een goede keuze is voor een terrasoverkapping.

Wat is douglas?

Douglashout, oké, het is dus een houtsoort. Laten we even bij het begin beginnen en iets meer vertellen over douglashout. Douglas is een naaldhoutsoort afkomstig van de douglasspar die groeit in verschillende delen van Europa maar ook Scandinavië en Noord Amerika. Voor Europese standaarden is het een van de hardste houtsoorten die hier groeit en heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar wanneer het onbehandeld verwerkt wordt. Dit kun je natuurlijk verlengen door juiste omstandigheden en behandelingen, hierover lees je verder in dit artikel meer.

Verschil tussen douglas en larikshout

Je hebt er vast wel eens van gehoord, lariks, of de combinatie van douglas en lariks. Het zijn namelijk twee houtsoorten die veel gemeenschappelijke eigenschappen hebben. Hierdoor worden beide houtsoorten vaak door elkaar gehaald of in één adem genoemd. Echter, zoals gezegd zijn het verschillende houtsoorten. Dit zie je voornamelijk terug in de kleur van de spint, de kern van het hout.

Kenmerken van douglashout

Douglas kenmerkt zich door de unieke geel en roze-achtige kleur van het hout. Deze zal op ten duur vergrijzen door weersinvloeden zoals UV-straling, vocht en schimmels. Het hout kan onbehandeld gebruikt worden in projecten buitenshuis zoals voor een vlonder, schutting of ander bouwwerk. Wesa Tuinhout gebruikt deze houtsoort met name voor het bouwen van een douglas overkapping. Het hout is eenvoudig te bewerken, heeft een goede levensduur en is goed te beitsen. Hierdoor krijg je een product met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Onderhouden van douglas

Zoals eerder benoemd zal douglashout in de loop van tijd gaan verkleuren. Het hout wordt grijs en verweerd. Om dit proces tegen te houden en de duurzaamheid van het hout te verlengen is het aan te raden om het hout regelmatig te voorzien van een laag beits of houtolie. Dit zal dan diep tot in het hout intrekken en verzorgd én tevens beschermd het hout. Je kunt vaak kiezen tussen transparante en dekkende beitsen waardoor je de structuur van het hout zichtbaar kunt houden of juist verfraaien door een dekkende kleur toe te passen. Zodoende stem je het bouwwerk af op de sfeer die je in je tuin wilt creëren.

Alternatieve houtsoorten

Er zijn ook alternatieven voor douglas of larikshout. Denk bijvoorbeeld aan geïmpregneerd vuren of eikenhout. Vuren is juist een voordelig alternatief voor douglas en hardhout juist een meer exclusievere en zeer duurzame keuze. Het is dus voornamelijk afhankelijk van je budget welke houtsoort het meest geschikt is voor jou. Naast de prijs bepaald het hout ook in grote mate de uitstraling die een overkapping of schutting van die houtsoort geeft. Hout geeft een natuurlijke uitstraling die zeer goed past bij een tuin met halfverharding bijvoorbeeld. De invloeden van natuurlijke materialen passen zeer goed in een tuin.