besparen op energiekosten

Besparen op energiekosten? Dit zijn de 5 beste bespaartips!

Wie op het energieverbruik let en de juiste stappen zet, kan veel besparen. Dit is goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Om je op weg te helpen, hebben we 5 tips verzameld waarmee je het nodige kan besparen op de energiekosten.

1. Gebruikmaken van zonne-energie

Een goede manier om te besparen is door groene stroom van zonnepanelen te gebruiken. Leer alles over zonnepanelen kosten op Zonduurzaam.nl. Zet dit in verhouding tot het rendement. Op die manier kan je al snel je investering terugverdienen om vervolgens alleen maar meer over te halen. Zonnepanelen komen bovendien ook met enkele belastingvoordelen. Ook dat is belangrijk om mee te wegen in de keuze.

2. Kiezen voor ledlampen

Een andere manier om te besparen is door ledlampen te gebruiken. Deze zijn veel zuiniger. De kosten worden daardoor lager. Bovendien is de levensduur van deze ledlampen veel langer, soms tot wel 50.000 branduren. Je hebt ook nog eens de mogelijkheden om in verschillende kleuren te werken. Daarnaast zijn ze veiliger want ze worden veel minder warm dan bijvoorbeeld spaar- of gloeilampen.

3. Aandacht voor de cv-ketel

Een volgend punt is het hebben van aandacht voor de cv-ketel. Laat deze bijvoorbeeld goed onderhouden door de monteur. Zo kan je veel energie besparen. De ketel in de ecostand zetten kan ook een goed idee zijn. Zo wordt het water wat minder vaak verwarmd en verbruik je dus ook minder energie op loze momenten. Dit maakt een groot verschil.

4. Drogen van de was

Een wasdroger helpt je om de was snel droog en zacht te maken. Dit komt echter wel met een prijs, want daar moet het apparaat veel energie voor verbruiken. Dan is het dus veel aantrekkelijker om de was buiten te hangen wanneer dit nodig is. Mocht je de droger toch nodig hebben, maak dan na gebruik de filter schoon. Wanneer je dit doet, is minder energie nodig en gaat de wasdroger ook nog eens veel langer mee.

5. Zonneboilers gebruiken

Een zonneboiler helpt je om duurzaam water te verwarmen. Je gebruikt dan de energie van de zon om het water warm te krijgen. In de zomer kan je zo vrijwel al het water verwarmen dat je nodig hebt. In de winter kan dit wat minder gemakkelijk, maar dan kan je de zonneboiler wel onderdeel van het hele systeem maken. Zo kan je toch voor warm water blijven zoeken.