Alles wat je moet weten over eikenhout

Alles wat je moet weten over eikenhout

Eikenhout is zowel een harde als duurzame houtsoort waar elke klusser lang plezier van heeft. De toepasbaarheid van deze houtsoort is enorm! Het kan gebruikt worden om producten zoals meubels, vloeren, overkappingen en schuren te maken, en het is geschikt voor zowel binnen als in de buitenlucht. Eikenhout is erg populair bij mensen die een landelijke sfeer waarderen omdat het een rustieke uitstraling heeft. Lees hieronder meer over eikenhout!

Duurzaamheid van eikenhout

Eikenhout gaat minimaal 20 tot 25 jaar mee en dit maakt het een duurzame houtsoort. Het valt dan ook in duurzaamheidsklasse 2. Voor degenen die niet veel weten over duurzaamheidsklasse: een duurzaamheidsklasse van 1 betekent dat het heel duurzaam is terwijl hout dat een duurzaamheidsklasse van 5 heeft totaal niet duurzaam is. Het is wel handig om te weten dat deze houtsoort kan verkleuren onder weersinvloeden met als gevolg zwarte strepen en uiteindelijk vergrijzing van het hout.

Bewerking van eikenhout

Voordat je begint aan het bewerken van eikenhout is het goed om te weten dat het bij deze houtsoort belangrijk is om gebruik te maken van roestvrij stalen. Dit komt doordat eikenhout een grote hoeveelheid looizuur bevat, en als looizuur in aanraking komt met metaal dat niet roestvast is dan kan dit lelijke vlekken veroorzaken. Je kunt ervoor kiezen om eikenhout te behandelen met lak of beits maar dit wordt in de praktijk eigenlijk nooit gedaan. Eikenhout is juist populair door zijn vergrijsde kleur en de eigenschappen die zijn natuurlijke uitstraling naar voren brengen.

Soorten eikenhout

Er bestaat een grote variatie aan eikenhout en daar zitten grote verschillen tussen:

  • Europees eikenhout: Deze soort wordt gezien als het traditionele eikenhout waar veel meubels van gemaakt worden. Doordat deze soort vermindert in verkrijgbaarheid en door zijn prijs wordt het steeds vaker vervangen door andere houtsoorten. Binnen Europa bestaat een grote diversiteit in kwaliteiten.
  • Amerikaans wit eiken: Deze soort verschilt vooral doordat het lichter van kleur is dan het traditionele eikenhout.
  • Amerikaans rood eiken: Deze houtsoort is meer roze in zijn kleur en is zachter en grover van nerf.
  • Japans eiken: Deze soort is ook lichter van kleur.

Bron: https://www.houtdirect.nl/