Een huis inrichten blijkt altijd moeilijker te zijn dan je vooraf dacht. Vaak zijn er een aantal zaken waar je rekening mee houdt bij de inrichting en die je dus op elkaar afstemt, zoals bijvoorbeeld een bankstel dat bij de kleur van de muur past, maar het lastigste komt pas als laatst: decoreren. Goede, bijpassende decoraties vinden kan een moeilijke opgave zijn, maar niet eentje die je kan laten: deze decoraties maken een kamer van een verzameling meubels naar een samenhangend geheel. Er zijn verschillende trucjes die je kunt gebruiken om dit gewenste effect sneller te bereiken, maar het blijft toch altijd een werk. Bovendien is het nooit klaar: je kan altijd rouleren en verder zoeken naar nieuwe decoraties.
Opvallende decoratie
De belangrijkste factor die meespeelt bij de decoratie van een kamer is de opvallende decoratie: grote, opvallende pronkstukken die je graag tentoonstelling. Denk bijvoorbeeld aan een horlogehouder voor een mooi Seiko Astron horloge, of een mooie opvallende kamerplant die je nog bij niemand anders hebt zien staan. Van belang is om te zorgen dat vooral deze decoratieve elementen aansluiten bij de rest van de kamer; aangezien deze pronkstukken snel de aandacht trekken valt het ook snel op als ze buiten de boot vallen. Wat dan de juiste keuze is voor deze decoratie zal erg afhangen van de stijl en inrichting van je woning. Een rustiek ingerichte keuken heeft bijvoorbeeld hele andere decoraties die passen dan een industriële woonkamer.
Subtielere decoratie
Een tweede decoratief element waar je aan kan denken zijn de subtielere vormen van decoratie. Denk bijvoorbeeld aan een mooi Swarovski beeldje dat in een kastje tentoongesteld staat, of een karakter van je favoriete film die bovenop je boekenkast staat. Deze decoratieve elementen zijn, in tegenstelling tot de grotere zaken, niet per se gericht op het decoreren van de kamer, maar dienen vooral ter aanvulling. Hier kun je goed zaken gebruiken die persoonlijke waarde voor je hebben, zodat je bij het zien van deze spullen een goede herinnering hebt. Denk bijvoorbeeld aan een kunstwerkje dat je kind ooit heeft gebouwd, een geërfde ring of een foto van je vriendengroep.
Een cyclisch proces
Als laatste is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat decoratie niet op een moment hoeft te gebeuren. Sterker nog, het is vaak oprechter en mooier als je huis mee groeit naarmate je er een tijdje in hebt gewoond. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je er ook geen grote zorgen over hoeft te maken aan het begin: je kunt er voor kiezen om langzaam maar zeker decoratieve elementen toe te voegen of te vervangen wanneer je iets nieuws vindt. Hierdoor creëer je een echt huiselijk gevoel, en bovendien staat je huis dan al snel symbool voor jezelf.
Hou deze adviezen dus in je achterhoofd als je besluit je huis (opnieuw) te gaan decoreren. Ook doe je er wijselijk aan om je huis zo te decoreren dat jij het vooral mooi vindt. Jij bent immers degene die er in moet wonen; als familieleden of vrienden je foeilelijke standbeeldjes en troep cadeau bent, betekent dat nog niet dat je verplicht bent dit neer te zetten in je vensterbank.
Misschien ook interessant..
-
5 belangrijke zaken om rekening mee te houden bij verkoop van je woning
-
Van beginners tot pro’s: essentiële gids voor het kiezen van het perfecte snowboard
-
De Trendy Keuze voor Uw Vloer: Waarom PVC de Perfecte Optie Is
-
Kunstgras kopen: welke soort kies jij?
-
Tafelvoetbal plezier: Creëer je eigen speelkamer