antikraakwoning

Aan het studeren? Denk aan een antikraakwoning

We zitten momenteel in een periode waarin er een woningschaarste heerst. Dat houdt in dat er meer mensen zijn dan woningen en het dus heel lastig gemaakt wordt om een goede woning te vinden. Dat geldt dus ook voor studenten bijvoorbeeld. Toch is het niet zo dat het direct onmogelijk is voor mensen zoals studenten om aan een woning te komen. In deze tekst gaan we kijken naar de verschillende manieren waarop het wel mogelijk gemaakt wordt om aan een woning te komen. Denk bijvoorbeeld aan een huurwoning of een antikraak woning. Laten we kijken hoe dit precies werkt en wat de verschillende voordelen zijn van deze woningen.

Wat is een huurwoning en hoe werkt dit?

Eerst kijken we bij de gehuurde woning. Vaak is het mogelijk om in een stad in te schrijven via een overkoepelende organisatie. Hier geef je je gegevens door en daarnaast geeft je aan waar je precies naar op zoek bent. De organisatie gaat vervolgens op zoek naar de juiste woning die bij jou past wanneer deze natuurlijk beschikbaar is. Mocht er een woning zijn waar je interesse in hebt dan kun je op de woning reageren. Het kan zijn dat de organisatie kijkt naar degene die het langst is ingeschreven, maar het kan ook zijn dat er een loting wordt gedaan. Er wordt vervolgens iemand gekozen die de woning kan krijgen. Deze persoon levert zijn gegevens aan en de organisatie kijkt of hij de woning kan krijgen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de inkomsten van die persoon en of hij een vast contract heeft. Dit is zodat de organisatie ook zeker weet dat hij de woning vervolgens kan betalen. Er wordt vervolgens een contract aangeboden waarop aangegeven staat wat de rechten en plichten van de huurder. Het betreft een vrij zeker contract waarin een verhuurder niet zomaar het contract mag opzeggen. Toch is het momenteel vrij lastig om een huurwoning als deze te vinden en te houden. Helemaal als student aangezien die niet altijd een vast contract hebben.

Een antikraak woning huren

Gelukkig is er dan altijd nog de mogelijkheid voor antikraak. Dit is een woning die zin het bezit is van iemand. Het is voor de eigenaar op dat moment nog niet mogelijk om iets met de woning te doen of hij weet nog niet wat hij er mee wil gaan doen. Wat hij in ieder geval niet wil, is dat er zomaar iemand de woning ingaat. Dit zijn krakers die gebruik maken van de woning zonder toestemming. Een ideale manier om dit tegen te houden is door iemand in het gebouw te laten wonen. Dit kunnen allerlei verschillende gebouwen zijn die gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan een verlaten kerk of schoolgebouw. De verhuurder stelt een flexibel contract op waarbij de regels om er te mogen wonen veel minder zwaar zijn. Wel is het zo dat de verhuurder een opzegtermijn van een maand heeft en dus gemakkelijk het contact kan opzeggen. Dit kan helaas onzekerheid geven voor de huurder.