zero waste keuken tips

5x zero waste keuken tips

Wil je duurzamer wonen? Maak je keuken zero waste! In een zero waste keuken ga je bewust om met spullen, elektrische apparaten en voedsel zodat je niet meer energie of water dan nodig gebruikt en minder eten weggooit. Lees verder en ontdek hoe je je keuken snel, goedkoop en makkelijk zero waste maakt.

1. Elektrische apparaten

In een zero waste of duurzame keuken horen energiezuinige elektrische apparaten. Is jouw apparatuur al meer dan 8 jaar? Grote kans dat ze zo niet zuinig zijn. Tijd om een apparaat te vervangen? Kies een energiezuinig model. Heb je geen geld om een energiezuinige vaatwasser, koelkast of vriezer te kopen? Huur ‘t! Een duurzame koelkast of vriezer huren is duurzaam en zo geregeld zonder de hoge aanschafkosten te betalen. Via apparaat verhuur haal je altijd een zuinig model in huis. En dat niet alleen goed voor het milieu, want minder onnodig energie- of waterverbruik, maar ook voor je portemonnee, want hoe zuiniger een apparaat hoe lager de energie- en waterrekening.

2. Slim gebruik

Elektrische apparaten die zuinig in gebruik zijn kunnen pas écht zuinig zijn als jij er ook duurzaam mee omgaat. Pak je iets uit de koelkast? Laat de deur niet langer dan 3 minuten openstaan. Was je snel iets af? Laat de kraan niet onnodig lopen. Heb je een vaatwasser? Zorg ervoor dat de vaatwasser altijd vol is als je hem aanzet. Dit is duurzamer dan hem halfvol laten draaien. Kliekjes over? Laat ze goed afkoelen voor je ze in de koelkast zet. Hoe warmer het kliekje, hoe harder de koelkast moet werken om de temperatuur ervan te laten zakken. Dit kost energie.

3. Vergeet plastic & papier

Heb je keukenrol, servetten, plastic rietjes, Tupperware, folie of boterhamzakjes liggen? Maak het op, maar koop nooit meer nieuwe. Kies in plaats daarvan voor wasbare alternatieven die je vaker kunt gebruiken. Zoals stoffen schoonmaakdoekjes en servetten, RVS rietjes, wasbare food wraps of siliconen bewaarzakken of RVS bewaarblikken.

4. Voedsel kopen

Doe je boodschappen het liefst bij de lokale boer, bakker of groenteman. Kies als het even kan voor seizoen groenten en fruit uit Nederland. Dit wordt op het land gekweekt en niet in een verwarmde kas. En omdat het uit ons eigen land komt, is het vervoer ervan tot een minimum beperkt. Ook weer duurzaam. Neem verder je eigen groente- of fruitnetje mee en laat die plastic zakjes in de supermarkt lekker liggen. Eet zo min mogelijk vlees of vis. Heb je hier toch zin in? Koop dan de meest duurzame stukjes bij de slager of visboer.

5. Restjes opnieuw gebruiken

Ongemerkt gooien we best veel weg van een prei of stuk gember. Terwijl je dit prima nog kunt hergebruiken voor iets nieuws. De steeltjes of extra bladeren van verschillende groenten kun je prima vermalen en in een huisgemaakte bouillon verwerken. Zo heb je altijd een verse en gezonde basis voor soep en sauzen bij de hand. Handig om te hebben als je dit doet; een keukenmachine. Hiermee hak je de groenteresten makkelijk en snel klein. Voeg een beetje water toe, laat het een paar uur sudderen op het vuur en klaar is de bouillon. Lekker! Beter dan de resten zomaar weg te gooien, toch? Vind je een keukenmachine te duur om te kopen? Dan kun je een keukenmachine huren. Zo kun je het uitproberen zonder dat je meteen de hoge kosten hoeft te betalen. Ook leuk: Fruitresten kun je drogen en verwerken in potpourri. En wist je dat je koffieprut prima als voeding voor planten kunt gebruiken? Door voedsel volledig op te maken, gooi je minder weg en bespaar je geld. Want je hoeft zo geen bouillon, plantenvoeding of potpourri meer te kopen. Bovendien is het ook leuk om te maken en kun je met recht trots zijn op het resultaat. Het geeft een goed gevoel!