beveiliging huis

3 Tips voor de beveiliging van je huis

Eén op de ongeveer 30 woningen krijgen jaarlijks met een (poging tot) inbraak te maken. Meer dan de helft van de inbrekers kiest hiervoor de voor- of achterdeur om binnen te komen. Het is om deze reden belangrijk dat je goed begrijpt hoe eenvoudig het kan zijn om via jouw buitendeur in te breken.

Je moet daarbij natuurlijk niet alleen aan de deur zelf denken, maar ook aan het slot, de scharnieren, etcetera. Het advies van alle verzekeraars en de politie is dan ook om minimaal twee vergrendelingspunten op de ramen en deuren te hebben, voor als je een goede inbraakwerende woning wilt creëren.

Hieronder vind je drie tips om jouw huis inbraakbestendiger te maken.

Gebruik de juiste cilindersloten

Jouw voor- of achterdeur ziet er misschien geweldig uit, voelt solide aan en heeft een geweldig meerpuntsslot, maar wat heeft het voor zin als het in een paar seconden kan worden uitgeschakeld via een beroerd cilinderslot?

Het kraken van een slot is één van de meest voorkomende inbraakmethoden en ongeveer een kwart van alle inbraken vindt naar schatting door middel van het openbreken van het slot plaats. Het breken van een slot treedt op wanneer er brute kracht op de buitenkant van de cilinder uitgeoefend wordt, dit met behulp van molgrepen of zo iets dergelijks.

Kies daarom voor hoge kwaliteit cilindersloten als jij jouw deursloten graag voor extra beveiliging wilt vervangen om jou zo tegen deze inbraakmethode te beschermen.

Houd de ramen en deuren gesloten

Hoewel dit misschien een beetje voor de hand liggend klinkt, is het één van de belangrijkste maatregelen die jij kunt nemen als het om het beveiligen van jouw huis of appartement gaat. Controleer zodoende voordat jij naar buiten gaat of alle deuren en ramen wel goed dicht en op slot zijn, ook die naar een mogelijk gedeeld balkon leiden.

Jouw appartement heeft soms toegang tot gedeelde voorzieningen (zoals een kelder of garage of patios). Deze voorziening zijn heel geliefd bij dieven omdat ze het namelijk wel heel gemakkelijk maken om in een gebouw in te breken of deze binnen te komen.

Sluit je jaloezieën of raambedekking niet volledig

Je wilt er uiteraard van alles aan doen om het voor inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken om in te breken, dus zul jij ze de indruk moeten geven dat je thuis bent. Als je alles sluit (jaloezieën, rolluiken, enzovoort) dan kunnen ze eerder denken dat de eigenaren niet thuis zijn.

Als jij jouw zonwering om deze reden een klein beetje open laat staan, en je hierbij wat verlichting aan laat staan, dan is de kans al een stuk kleiner geworden dat jouw huis de aandacht van deze ongenode gasten trekt.

De methoden die criminelen gebruiken om een woninginbraak uit te voeren, veranderen wel een beetje in de loop van de tijd. De manier waarop ze hun doelwitten kiezen, blijft grotendeels hetzelfde. Hoewel een uitstekende beveiliging effectief is om een inbreker buiten de deur te houden, is de meest effectieve strategie om dit te doen te voorkomen dat jouw huis in de eerste plaats een doelwit wordt. De bovengenoemde tips zouden jou hier al goed bij kunnen helpen.