3 tips om je eigen woning te bouwen

3 tips om je eigen woning te bouwen

Je gruwelt bij de gedachte om net als de rest van Nederland in een rijtjeshuis te wonen? Elke maandag tegelijkertijd met de buurman de blauwe bak naar buiten rijden voor het oud papier. En als je in het donker thuiskomt weet je eigenlijk niet zo goed welke voordeur nu van jou is? Dan ben je de perfecte persoon om je eigen huis te bouwen. In dit artikel 3 tips om dat het beste te doen.

Neem een architect in de arm

Natuurlijk wil je dat een huis helemaal naar jouw smaak gebouwd wordt, maar het is toch verstandig om vanaf het ontwerp een architect mee te laten kijken. Een architect heeft net wat meer kijk op zaken als bijvoorbeeld de lichtinval. Maar ook als het gaat om de constructie van je nieuwe droompaleis kan het handig zijn enige expertise in te huren. Wat is wel of niet een dragende muur zijn geen zaken die je op de gok moet doen.

Wees geduldig

Het bouwen van een eigen huis is een tijdrovend project. Dat is een proces waar enkele maanden tot misschien wel een jaar overheen kan gaan. In die tijd krijg je te maken met meevallers, maar ook zo vaak met tegenvallers. Al doe je samen met de aannemer nog zo je best, je hebt ook te maken met zaken waar je geen tot weinig invloed op hebt. Vergunningen die langer duren, materialen die moeilijk leverbaar zijn. Het hoort er allemaal bij. De gouden tip? Rustig ademhalen.

Wees verstandig

Heel begrijpelijk dat je een ander huis dan iedereen wilt, maar behoudt wel je gezonde verstand. Gebruik materialen waar ze voor bedoeld zijn. Geen houten muren dus, maar gewoon van steen of spuitbeton. En het is heel verleidelijk heel veel glas in je huis te verwerken, maar bedenk van te voren goed wat dat betekent voor de temperatuur als er veel zonlicht op staat. Bedenk, creatief is leuk, verstandig is beter voor je huwelijk!