1080p, 4K of 8K televisies wat zijn de belangrijkste verschillen

1080p, 4K of 8K televisies: wat zijn de belangrijkste verschillen?

Beste lezer, in deze tekst wordt u verteld over wat een 1080p, 4K of 8K televisies zijn. Daarna gaat de tekst kort wat dieper in op de verschillen tussen deze telvisies.

Waar staan 1080p, 4K en 8K voor?

De term “p” is een afkorting van het woord pixel. Een pixel is een individueel gekleurd puntje in de vorm van een vierkantje op het scherm van uw telefoon, computer, tablet of televisie. Alle pixels op het beeldscherm samen vormen zo het beeld wat u ziet. De algemene regel is “Hoe meer pixels per oppervlakte-eenheid (bijvoorbeeld per vierkante centimeter), hoe hoger de resolutie van de afbeeldingen op uw scherm.” Een pixel heeft geen vastgestelde afmeting, dus uw telefoon scherm kan evenveel pixels bevatten als het scherm van uw televisie, ook al is uw telefoon natuurlijk een stuk kleiner dan uw televisie. “K” staat voor kilo, ofwel duizend. Zo is 2K 2000, 40K 40.000 en 123k 123.000.

Verschillen

Een 1080p televisie is de televisie met de laagste resolutie van de drie genoemde tv’s. Een 1080p televisie is 1920 pixels breed en 1080 pixels hoog. Deze resolutie komt vaak voor op laptops en televisies en zorgt voor een scherp beeld op uw televisie, in Full HD (High Defenition).

Een televisie met een 4K scherm is 3840 x 2160 pixels, samen telt dit voor ongeveer 8,3 miljoen pixels. een 4K televisie wordt ook aangeduid als een 4K UHD (Ultra High Definition) scherm. Tot een aantal jaar geleden waren 4K televisies nog erg duur vergeleken met andere televisies, maar sinds de prijs is gedaald zijn deze televisies nu steeds vaker te vinden in de huiskamers van de middenklasse. Deze televisies hebben een hogere resolutie en kunnen beelden sneller verwerken, waardoor deze er nog echter en scherper uitzien dan op een 1080p scherm. Tegenwoordig zijn de meeste verkochte televisies 4K.

Dan is er nog 8K televisie. Deze televisie heeft een resolutie die 16 keer scherper is dan de 1080p tv en 4 keer scherper dan de 4K televisie. Een 8K tv is maar liefst 7680 bij 4320 pixels! Dit zorgt voor een haarscherp beeld. Dit verschil in resolutie is vooral zichtbaar op schermen die boven de 160 in doorsnee zijn en heeft niet al te veel meerwaarde op kleinere televisies. Het grootste verschil is echter de prijs; de kleinste 8K televisies zijn meestal rond de 2500 euro, en dat is al flink gedaald sinds dat deze televisies op de markt kwamen. De marktleider op het vlak van 8K televisies is duidelijk Samsung. Zowel qua technologie als qua pricing lopen ze duidelijk voor op de rest van de markt.

In het kort:

Voor de doorsnee televisiekijker is een 4K televisie eigenlijk perfect, maar voor de film enthousiasten, trendvolgers en de rijkeren kan een 8K televisie met zijn geweldige beeld en vaak royale oppervlakte zeer aantrekkelijk zijn.